Siirry sisältöön

Täsmätyökykyisten palveluista tukea uusille urille

Etelä-Savon TE-palvelut tarjoavat osatyökykyisille työttömille työnhakijoille täsmätyökykyisten palvelua Mikkelin ja Savonlinnan seuduilla. TE-toimistojen henkilö- ja yritysasiakkaiden palvelut siirtyvät 1.1.2025 alkaen kuntien peruspalveluiksi. Jatkossa osatyökykyisten työttömien työnhakijoiden palvelemisesta vastaavat tulevat työllisyysalueet. (Kuva: Pixabay)

Täsmätyökykyisten palvelun nimi viittaa työn täsmäyttämiseen senhetkisen työkyvyn mukaan. Täsmäytetyn työtehtävän kautta osatyökykyisestä voi tulla työkykyinen työtehtäväänsä, ja esimerkiksi osa-aikainen työ voi tehdä osatyökykyisestä työkykyisen. Terveyden ja työkyvyn tilanne on meillä kaikilla vaihteleva läpi elämän. Tulemme tarvitsemaan työtehtävien muokkaamiseen ja uusien työtehtävien luomiseen toimintamalleja.

Millaisesta palvelusta on kyse?

Työtön työnhakija ohjataan täsmätyökykyisten palveluun, jos terveyden ja työkyvyn tilanne vaikuttaa työllistymiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden avulla arvioidaan työnhakijan tämänhetkistä terveyden ja työkyvyn tilannetta. Työkykylääkärin lausunto toimii ohjaavana dokumenttina, kun työnhakijan kanssa lähdetään yhdessä pohtimaan erilaisia työllistymisen tai kouluttautumisen vaihtoehtoja.

Työvoimapalvelumalliin kuuluu mm. lainmukaiset työnhakukeskustelut sekä täydentävät työnhakukeskustelut. Täydentäviä työnhakukeskusteluita toteutetaan palvelussa yleensä enemmän. Keskusteluissa käydään lävitse mm. työnhakijan velvollisuudet ja oikeudet sekä laaditaan työllistymissuunnitelma. Palvelun aikana keskustellaan lisäksi tarkemmin terveyden- ja työkyvyntilanteesta sekä siitä, minkälainen työtehtävä sopisi tämänhetkiseen työkykyyn. Usein terveyden- ja työkyvyn tilanne estää edellisen ammatin harjoittamisen ja/tai aiheuttaa työnhakijalle epävarmuutta siitä, millaisiin työtehtäviin hän voisi työllistyä.

Täsmätyökykyisten palvelussa pohditaan yhdessä osaamisen riittävyyttä uuteen työtehtävään ja minkälaiset työolosuhteet huomioisivat tämänhetkisen työkyvyn tilanteen. Palvelussa tarjotaan lisäksi tukea ja ohjausta osaamisen sekä voimavarojen tunnistamiseen. Näiden toimien kautta syntyy  usein uskallus ja motivaatio lähteä kehittämään omaa osaamista ja/tai kokeilemaan uusia työtehtäviä ja/tai hakea uutta työtehtävää.

Yhteistyötä ja yksilöllistä tukea

Täsmätyökykyisten palveluun kuuluu olennaisena osana jatkuva palvelun toiminnan arviointi ja sen kehittäminen sekä palveluun kuuluvien seutujen yrityksiin ja työnantajiin tutustuminen yrityskäyntien merkeissä. Tämä mahdollistaa sen, että palvelun asiantuntija pystyy esittelemään selkeämmin asiakkailleen seudulta löytyviä työllistymisen mahdollisuuksia, voi suositella työkokeilupaikkoja ja avoimia työtehtäviä. Yhteistyö yrityksien kanssa mahdollistaa myös sen, että asiantuntija voi toimia tarvittaessa työnhakijan ja yrityksen tukena rekrytointiprosessissa. Asiantuntija voi esimerkiksi ohjata ja tukea tulevan työtehtävän täsmäyttämisessä senhetkisen työkyvyn mukaiseksi tai olla tukena uuden työtehtävän luomisessa. Lisäksi TE-palveluilla on tarjolla mm. yritys- ja työnantajapuolen palveluita, työvoimakoulutuksia ja työolosuhteiden järjestelytukea.  Työllistymisen tukena on käytetty myös palkkatukea, joka riippuu aina työttömän työnhakijan tilanteesta ja on harkinnanvaraista tukea.

Täsmätyökykyisten palvelun malli on antanut asiakkaille mahdollisuuden saada yksilöllisempää tukea ja ohjausta. Palvelusta on saatu myönteisiä tuloksia pitkin matkaa. Saamansa palvelun ja tuen avulla moni on lähtenyt uudelleen kouluttautumaan tai osallistunut täydentävään koulutukseen, saanut tai hankkinut työkokeilu- ja/tai uuden työpaikan.

Hoiva-ala kiinnostaa

Hoiva-ala on kärsinyt työvoimapulasta. Moni osatyökykyinen työnhakija on osoittanut kiinnostusta hoiva-alaa kohtaan. Työllistyminen hoiva-alan työtehtäviin herättää monessa osatyökykyisessä työnhakijassa kuitenkin kysymyksiä ja epävarmuuksia. Hoivan tukipalvelut -hanke tarjoaa oivan tilaisuuden päästä tutustumaan hoiva-alan tukityöntekijän työtehtäviin ja päästä kokeilemaan, onko työ soveltuva omalle osaamiselle ja nykyiselle työkyvylle. Osaamisen kehittämiseen löytyy monia polkuja ja jokaista työtehtävää voidaan täsmätä työkyvylle sopivaksi.

Työelämän organisaatioiden yhteistyön ja kehitystyön kautta voimme tarjota monipuolisia työllistymisen vaihtoehtoja kaikille työnhakijoille.

Miia Lehtio
Asiantuntija, täsmätyökykyisten palvelu, Etelä-Savon TE-palvelut
Ohjausryhmän jäsen, Hoivan tukipalvelut -hanke