Dilakorttelissa kohdataan hyvän elämän puolesta

Keväisenä huhtikuun aamuna hanketiimiläiset Merja ja Marina matkasivat Lahden Diakonialaitoksen vieraaksi tutustumaan sekä monipuoliseen toimintaan että upeaan, eri sukupolvia ja palveluja yhdistävään Dilakortteliin. Matkakertomuksessa keskitytään erityisesti nuorten ja aikuisten työllistymistä tukeviin toimintoihin ja hankkeisiin.
Dila
Lahden Diakonialaitoksen toiminta muodostuu palvelu- ja liiketoiminnasta sekä tukipalveluista. Palvelu- ja liiketoiminta jakautuu kolmeen toiminta-alueeseen, jotka ovat asumis- ja perhepalvelut, nuoriso- ja työllisyyspalvelut sekä osallisuustoiminta. Toiminnan ytimessä on edistää lasten, nuorten ja aikuisten hyvinvointia tarjoten vaikuttavia palveluja ja toiveikkuutta erilaisissa elämäntilanteissa. Lahden Diakonialaitosta ylläpitää Lahden Diakoniasäätiö sr, jonka toiminnasta syntyvä tuotto käytetään täysimääräisesti palvelujen kehittämiseen ja alueen ihmisten auttamiseen. Kehitysjohtaja Kati Myyryläinen ja työllisyyspäällikkö Anna Kuru perehdyttivät meitä säätiön ja laitoksen historiaan, arvoihin ja tulevaisuuden visioihin.
Dilakortteli
Dilakortteli on monipuolinen osallisuus- ja yhteisökortteli, jossa on toimintaa vauvasta vaariin; Vauvan Taika -toimintaa lapsiperheille ja odottaville perheille, päiväkoti Teemula, työikäisille tuettua vapaaehtoistoimintaa, ja ikäihmisille asumispalveluita. Korttelissa yhteisöllisyys toteutuu myös kattavan vapaaehtoistoiminnan kautta. Nuorille ja aikuisille on tukea sekä arkeen että urapoluille.
Tukea urapoluille
Sote-työpaja Stoorissa alle 29 -vuotiaat sosiaali- ja terveysalasta tai kasvatus- ja ohjausalasta kiinnostuneet nuoret pääsevät kokeilemaan alojen monipuolisia työtehtäviä eri-ikäisten asiakkaiden parissa. He saavat myös valmennusta jatkosuunnitelmien tekemiseen. Valmentaja Eveliina Ahlholm kertoi, että työpajajakson aikana mm. suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia ohjaustuokioita Dilakorttelin eri asiakasryhmille.
Aikuisille suunnattu hanke Aikuiset urapolulle – sote- ala kutsuu on tarkoitettu 30-64- vuotiaille työttömille, jotka ovat joko kiinnostuneita sosiaali- ja terveysalasta tai heillä on sote-alan koulutusta tai työkokemusta. Tavoitteena on luoda työpajamalli, jonka avulla osallistujat pääsevät tutustumaan työkokeilijoina sote- ja ohjausalan työtehtäviin. Osallistujan urapolkua edistetään yksilö- ja ryhmävalmennuksissa sekä huomioimalla täsmätyökykyisyys ja tarvittaessa suomen kielen kielitaidon kehittämisen tarpeet. Totesimme projektipäällikkö Riikka Sompin ja vertaiskehittäjä Anna Koskisen kanssa, että sote-alan kohtaanto-ongelmat ovat tuttuja sekä Päijät-Hämeessä että meillä Etelä-Savossa.
Sosiaaliohjaaja Noora Ottelin avasi meille Kuntouttavan työtoiminnan Mahiksen arkea. Mahis on tarkoitettu kaikille työikäisille eli 18-64 -vuotiaille, jotka täyttävät lain kuntouttavasta työtoiminnasta (189/2001) määrittämät kriteerit. Tavoitteena on edistää osallistujien elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle. Kuntouttava työtoiminta sovitetaan yksilöllisesti oman työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen mukaan. Mahislaiset voivat osallistua monipuolisesti Dilakorttelin toimintoihin, mm. avustaviin työtehtäviin päiväkodissa tai ikääntyneiden hoivatyössä.
Lämmin kiitos vieraanvaraisuudesta ja kohtaamisesta Kati, Anna, Eveliina, Riikka, Anna ja Noora, tämä oli meille ilo!